En reseguide om Riga i Lettland

Riga

 
» Hem    » Hotell i Riga      » Riga karta     » Om Oss     » Kontakta Oss
Flyg och Boende
   Jämför Flygpriser
   Jämför Hotell

Artiklar
   Aktiviteter
   Att ta sig till Riga
   Ekoturism i Riga, L...
   Jugendarkitekturen ...
   Julfirande i Riga
   Kulturlivet i Riga
   Mat och dryck i Riga
   Musik, opera och ba...
   Nattlivet i Riga
   Riga Zoo
   Riga är rikt på his...
   Rigas Museer
   Romantiska palats o...
   Shopping i Riga
   Skonto Stadion
   Skönhet och välmående
   Sommarsolståndsfest...
   Sport och aktivitet...
   Staden Riga och des...
   Sång- och dansfesti...
   Ta sig runt i Riga
   Traditionella letti...
   Träarkitekturen i Riga
   Vecriga – Rigas gam...

Julfirande i Riga


Foto: priittammets/Flickr.com

Riga är en mycket spännande destination att åka till både innan och under julen. Dels för sin fantastiska julklappsshopping och sina annorlunda jultraditioner.

Riga är känt för att fira julen, inte en, men två gånger per år. Den delen av Rigas befolkning som är protestanter och den som är katoliker firar julafton den 24 december. De personer, däremot, som är ryskt ortodoxa och fortfarande följer den Julianska kalendern firar istället julen 7 januari. Dessutom, finns det personer som gillar julen så mycket att de firar två gånger oavsett religion.
Varje år är det mysiga julmarknader i Rigas gamla stad veckorna innan jul. Här säljs bland annat varmt vin och pepparkaksfigurer, som heter piparkûkas på lettiska. I shoppingväg kan du räkna med att finna både stickade vantar och handgjord konst. Dessutom är det stora köpcentrummen utmärkta för att hitta prisvärda och intressanta julklappar.

Dagens jultraditioner och firande med julgransdekorationer startade enligt historiker i Riga. År 1510 började en grupp av män, alla vilka hade svarta hattar på sig, att klä en julgran med blommor. När firandet var över bestämde de sig för att elda upp hela granen. Vissa menar att dessa män hörde till sällskapet av ogifta män som ägde Svarthuvudenas Hus i Riga. Ett mycket vackert hus mitt på stadshustorget. Ryktena menar att dessa män älskade att hålla vilda fester och att det inte är helt omöjligt att dagens jultraditioner uppstod som ett resultat av en fest, med en oanad knorr.

Svarthuvudenas Hus förstördes under andra världskriget. En kopia av huset byggdes dock upp i slutet av 1990-talet. Idag erbjuder byggnaden en unik mytomspunnen miljö för att exempelvis ha en konferens eller en fest på. Och inte nödvändigtvis runt julen. Svarthuvudenas Hus är en gotisk 1300-talsbyggnad med fantastiska ansiktsornament. Ett måste för dig som är arkitekturintresserad eller bara intresserad av att insupa den spännande historien.

Allt innehåll på www.riga.nu skyddas av upphovsrätten.